Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Στη Μόσχα "Ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και των οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών"

Στις 26 Νοεμβρίου 2009 στην Μόσχα, υπήρξε συνάντηση μεταξύ μελών της Ρωσικής Εκκλησίας και μελών των Ηνωμένων Εθνών που εδρεύουν στη Ρωσία με απότερο σκοπό "την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και των οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών στη Ρωσία". Η συνάντηση οργανώθηκε από το Υπουργείο εξωτερικών της Ρωσίας και με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών. Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών και οργανώσεις της εκκλησίας που εργάζονται στον κοινωνικό, εκπαιδευτικό, φιλανθρωπικό, πολιτιστικό τομέα.

Τον Αρχιεπίσκοπο Ιλαρίωνα Volokolamsky  εκπροσώπισε ο αντιπρόεδρος μοναχός Φίλιππος(Ryabykh). "Σήμερα, για πρώτη φορά, μια κοινή εκδήλωση συγκέντρωσε την πλειοψηφία των Ηνωμένων Εθνών και εκπροσώπων της Εκκλησίας μας για να συζητήσουν επίκαιρα θέματα της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, "σημειώνεται στην υποδοχή μήνυμά του Αρχιεπισκόπου Ιλαρίωνα". Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει υποστηρίξει με συνέπεια την ανάπτυξη του διαλόγου των θρησκευτικών κοινοτήτων στον κόσμο με το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών. Κατά τη διάρκεια των ετών, υπάρχουν γραφεία της Εκκλησίας μας με τους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, η οποία ανοίγει τη δυνατότητα να αναδείξει τη θέση της εκκλησίας για την ελευθερία της συνείδησης, της ηθικής και της δεοντολογίας. Τα τελευταία χρόνια η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είχε θετική εμπειρία από τη συνεργασία με τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών για την πρόληψη του HIV / AIDS και βοήθεια προς τους πρόσφυγες.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τις Πληθυσμιακές Δραστηριότητες (UNFPA) στη Ρωσία, Karl Kulessa εκδήλωσε μεγάλο ενδιαφέρον για τα κοινωνικά και φιλανθρωπικά έργα, τα οποία στηρίζει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και οι θρησκευτικές οργανώσεις. "Έχουμε δεσμευτεί σε ένα στόχο, - είπε ο Κ. Kulessa - αν και και δεν συμπιπτουμε σε όλες μας τις απόψεις. Περιέγραψε τη συμφωνία που υπεγράφη τις προηγούμενες ημέρες σε σχέση με το πρόγραμμα που σχετίζεται με την πνευματική και ηθική εκπαίδευση και την πρόληψη των επικίνδυνων συμπεριφορών της νεολαίας και την καταπολέμηση του ιού  HIV / AIDS και τόνισε ότι "αυτό είναι μόνο η αρχή της συνεργασίας με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Κατά τη διάρκεια δύο ημερών από τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης οι συμμετέχοντες θα μοιραστούν τις εμπειρίες των δραστηριοτήτων τους και να συζητήσουν πιθανά μοντέλα συνεργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: