Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Συνεχείς συναντήσεις και τηλεφωνικές συζητήσεις έχει τις τελευταίες μέρες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος με υψηλόβαθμα Κυβερνητικά Στελέχη.



Συνεχείς συναντήσεις και τηλεφωνικές συζητήσεις έχει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος με υψηλόβαθμα  στελέχη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Μετά την χθεσινή συνάντηση με την Υπουργό Παιιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου. Ποιός είχε συνέχεια....



Σήμερα το απόγευμα της  Πέμπτης 19 Νοεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, ο οποιίος θέλησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών. Αφορμή στάθηκε η επιστολή του κ. Ιερώνυμου προς τον υπουργό Εσωτερικών. Στην επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος διατύπωσε τις σαφείς θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ αλλά και για τις αλλαγές που σχεδιάζει η Κυβέρνηση σχετικά με τον κυβισμό των κρατικών αυτοκινήτων.



Ακολουθούν αποσπάσματα από την Επιστολή του Αρχιεπισκόπου:


"Λα­βόν­τες γνώ­ση του υ­πό δι­α­βού­λευ­ση σχε­δί­ου νό­μου για την «Ανα­μόρ­φω­ση του συ­στή­μα­τος προσ­λή­ψε­ων και κα­θο­λι­κή υ­πα­γω­γή τους στον πλή­ρη έ­λεγ­χο του Α­ΣΕΠ» ε­πι­θυ­μού­με να θέ­σου­με υ­π’ ό­ψιν τις κα­τω­τέ­ρω πα­ρα­τη­ρή­σεις, που α­φο­ρούν στην Εκ­κλη­σί­α της Ελ­λά­δος, συμ­με­τέ­χον­τες στην δη­μό­σια δι­α­βού­λευ­ση" ξεκινά ο κ. Ιερώνυμος την επιστολή του και συνεχίζει:

"Με το προ­τει­νό­με­νο σχέ­διο νό­μου υ­πά­γον­ται στο πε­δί­ο ε­φαρ­μο­γής του ν. 2190/1994 οι δι­ο­ρι­σμοί του προ­σω­πι­κού των νο­μι­κών προ­σώ­πων της Ορ­θο­δό­ξου Εκ­κλη­σί­ας και των λοι­πών Εκ­κλη­σι­ών, δογ­μά­των και των κα­τά το άρ­θρο 13 του Συν­τάγ­μα­τος γνω­στών θρη­σκει­ών, ε­φ’ ό­σον η μι­σθο­δο­σί­α τους βα­ρύ­νει τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, πλην των κλη­ρι­κών και των φε­ρόν­των το ι­ε­ρα­τι­κό σχή­μα. Σε ό,τι α­φο­ρά στην Εκ­κλη­σί­α της Ελ­λά­δος υ­πεν­θυ­μί­ζε­ται ό­τι πρό­κει­ται ου­σι­α­στι­κά για α­δι­ά­θε­τες ορ­γα­νι­κές θέ­σεις δι­α­κό­νων (του ν.δ. 1398/1973) και ι­ε­ρο­κη­ρύ­κων (του ν. 813/1978), οι ο­ποί­ες «με­τα­τρέ­πον­ται» σε θέ­σεις λα­ϊ­κών υ­παλ­λή­λων των Ι. Μη­τρο­πό­λε­ων, η δε μι­σθο­δο­σί­α των ο­ποί­ων βα­ρύ­νει το Δη­μό­σιο σε ε­λά­χι­στη αν­τα­πό­δο­ση των δη­μεύ­σε­ων και δω­ρε­ών α­νυ­πο­λό­γι­στης σε α­ξί­α α­κί­νη­της πε­ρι­ου­σί­ας της Εκ­κλη­σί­ας προς το Ελ­λη­νι­κό Κρά­τος. Πα­ρα­τη­ρη­τέ­α λοι­πόν τα α­κό­λου­θα:

Πρώ­τον, η προ­τει­νό­με­νη υ­πα­γω­γή των νο­μι­κών προ­σώ­πων δη­μο­σί­ου δι­καί­ου της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος στο σύ­στη­μα ε­πι­λο­γής προ­σω­πι­κού, ό­πως ρυθ­μί­ζε­ται στον ν. 2190/1994 συ­νε­πά­γε­ται την κα­τάρ­γη­ση της αυ­το­τε­λούς δι­α­δι­κα­σί­ας ε­πι­λο­γής προ­σω­πι­κού, που έ­ως τώ­ρα ι­σχύ­ει δυ­νά­μει του Κα­νο­νι­σμού της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος 5/1978 (ΦΕΚ Α΄ 78/3.4.1978) και α­πο­τε­λεί προ­ϊ­όν της νο­μο­θε­τη­μέ­νης ε­σω­τε­ρι­κής αυ­το­νο­μί­ας της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος. Ο εν λό­γω Κα­νο­νι­σμός έ­χει εγ­κρι­θή α­πό την Ι­ε­ρά Σύ­νο­δο της Ι­ε­ραρ­χί­ας της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος στα πλαί­σια του δι­και­ώ­μα­τος αυ­το­ρύθ­μι­σης των υ­παλ­λη­λι­κών σχέ­σε­ων της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος, Ι. Μη­τρο­πό­λε­ων κλπ., το ο­ποί­ο πα­ρα­χώ­ρη­σε ο τυ­πι­κός νο­μο­θέ­της με τον Κα­τα­στα­τι­κό Χάρ­τη της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος, ή­τοι τον νό­μο 590/1977 («πε­ρί Κα­τα­στα­τι­κού Χάρ­του τής Εκ­κλη­σί­ας τής Ελ­λά­δος», ΦΕΚ Α΄ 146), ει­δι­κώ­τε­ρα το άρ­θρο 42 παρ. 2 αυ­τού".
Στο σημείο αυτό ο Αρχιεπίσκοπος υπενθυμίζει το εν λόγω άρθρο και προσθέτει πως η αλλαγή που προωθεί η Κυβέρνηση μεταβάλλει μονομερώς τις προβλέψεις του Καταστατικού Χάρτη, χωρίς συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος, παρά τα όσα συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό:

"Δυ­νά­μει του σχε­δί­ου νό­μου ου­σι­α­στι­κά εν μέ­ρει κα­ταρ­γεί­ται η πα­ρα­πά­νω νο­μο­θε­τι­κή ε­ξου­σι­ο­δό­τη­ση του Κα­τα­στα­τι­κού Χάρ­τη, τί­θε­ται δη­λα­δή εκ­πο­δών η κα­νο­νι­στι­κή αυ­το­νο­μί­α της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος ως προς το ζή­τη­μα κα­θο­ρι­σμού των προ­σόν­των και της δι­α­δι­κα­σί­ας και των αρ­μο­δί­ων ορ­γά­νων ε­πι­λο­γής των λα­ϊ­κών υ­παλ­λή­λων, οι ο­ποί­οι θα υ­πη­ρε­τούν σε ορ­γα­νι­κές θέ­σεις των εκ­κλη­σι­α­στι­κών νο­μι­κών προ­σώ­πων δη­μο­σί­ου δι­καί­ου.

Και δυ­στυ­χώς η εν λό­γω με­τα­βο­λή στον Κα­τα­στα­τι­κό Χάρ­τη της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος προ­τεί­νε­ται πα­ρ’ ό­τι α­πο­τε­λεί «ζή­τη­μα κοι­νού εν­δι­α­φέ­ρον­τος», ά­νευ της αυ­το­νό­η­της προ­η­γού­με­νης συ­νεν­νο­ή­σε­ως με­τά της Πο­λι­τεί­ας, την ο­ποί­αν ο ί­διος ο Κα­τα­στα­τι­κός Χάρ­της ε­πι­βάλ­λει στο άρ­θρο 2 αυ­τού. Άλ­λω­στε η πρό­θε­ση για α­π’ ευ­θεί­ας συ­νεν­νό­η­ση Πο­λι­τεί­ας και Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος για θέ­μα­τα α­μοι­βαί­ου εν­δι­α­φέ­ρον­τος και συμ­πό­ρευ­ση ε­πι­βε­βαι­ώ­θη­κε κα­τά την πρό­σφα­τη συ­νάν­τη­ση με τον Ε­ξο­χώ­τα­το Πρό­ε­δρο της Κυ­βερ­νή­σε­ως κ. Γε­ώρ­γιο Πα­παν­δρέ­ου".

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος κάνει μια ακόμα επισήμανση:

"Δεύ­τε­ρον, θε­ω­ρού­με ως δε­δο­μέ­νο ό­τι η κα­θι­έ­ρω­ση αρ­μο­δι­ό­τη­τας του Α.Σ.Ε.Π. :

Α), ώ­στε να εκ­δί­δη προ­κη­ρύ­ξεις ή να α­σκεί έ­λεγ­χο στο πε­ρι­ε­χό­με­νο των προ­κη­ρύ­ξε­ων, που α­φο­ρούν στην ε­πι­λο­γή προ­σω­πι­κού στα εκ­κλη­σι­α­στι­κά νο­μι­κά πρό­σω­πα δη­μο­σί­ου δι­καί­ου,

Β) να ε­λέγ­χη, να τρο­πο­ποι­εί τους πί­να­κες ε­πι­τυ­χόν­των και να ο­ρι­στι­κο­ποι­εί τους πί­να­κες δι­ο­ρι­στέ­ων, πα­ρα­γνω­ρί­ζει τις ι­δι­αί­τε­ρες συν­θή­κες λει­τουρ­γί­ας και προ­α­γω­γής του θρη­σκευ­τι­κού και πνευ­μα­τι­κού έρ­γου των εκ­κλη­σι­α­στι­κών νο­μι­κών προ­σώ­πων της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος και εί­ναι εν­δε­χό­με­νο ό­τι προ­σκρού­ει και στην κα­το­χυ­ρω­μέ­νη θρη­σκευ­τι­κή ε­λευ­θε­ρί­α τους.

Ει­δι­κώ­τε­ρα, εν­τός της κα­τά πάν­τα σε­βα­στής αρ­χής της α­ξι­ο­κρα­τί­ας τα εκ­κλη­σι­α­στι­κά νο­μι­κά πρό­σω­πα ο­φεί­λουν να α­να­γρά­φουν και ε­πι­πρό­σθε­τες προ­ϋ­πο­θέ­σεις στις προ­κη­ρύ­ξεις ε­πι­λο­γής προ­σω­πι­κού, οι ο­ποί­ες κα­τ’ α­νάγ­κην ά­πτον­ται της ι­δι­ό­τη­τάς τους και ως θρη­σκευ­τι­κών νο­μι­κών προ­σώ­πων και έ­χουν προ­βλε­φθή ή­δη στον Κα­νο­νι­σμό 5/1978, ό­πως εν­δει­κτι­κώς οι κα­τω­τέ­ρω:

«Ου­δείς δι­ο­ρί­ζε­ται εκ­κλη­σι­α­στι­κός υ­πάλ­λη­λος ε­άν δεν εί­ναι χρι­στια­νός ορ­θό­δο­ξος και ε­άν δεν κέ­κτη­ται το προ­σή­κον δι' εκ­κλη­σι­α­στι­κόν υ­πάλ­λη­λον ή­θος» (8 παρ. 1)

«Δεν δι­ο­ρί­ζε­ται εκ­κλη­σι­α­στι­κός υ­πάλ­λη­λος ό λό­γω ή έρ­γω ε­πι­δει­κνύ­ων έλ­λει­ψιν σε­βα­σμού προς την ορ­θό­δο­ξον χρι­στι­α­νι­κήν θρη­σκεί­αν» (άρ­θρο 12)

Ση­μει­ώ­νε­ται δε ό­τι οι πρό­σθε­τες αυ­τές και κυ­ρι­ώ­δους ση­μα­σί­ας προ­ϋ­πο­θέ­σεις ι­σχύ­ουν έ­ως σή­με­ρα α­δι­α­κρί­τως της ει­δι­κό­τη­τας του υ­πό πρόσ­λη­ψη προ­σω­πι­κού στα εκ­κλη­σι­α­στι­κά νο­μι­κά πρό­σω­πα. Οι α­ναγ­καί­ες αυ­τές προ­ϋ­πο­θέ­σεις για την ο­μα­λή λει­τουρ­γί­α τους συ­νε­πά­γον­ται κα­τ’ α­νάγ­κην την ε­ξέ­τα­ση της συν­δρο­μής ι­δι­ο­τή­των, ό­πως οι θρη­σκευ­τι­κές πε­ποι­θή­σεις και το χρι­στι­α­νι­κό ή­θος, οι ο­ποί­ες δεν ζη­τούν­ται προ­κει­μέ­νου πε­ρί δι­ο­ρι­σμού στον υ­πό­λοι­πο δη­μό­σιο το­μέ­α, και α­ξι­ο­λο­γούν­ται α­πό όρ­γα­να των εκ­κλη­σι­α­στι­κών νο­μι­κών προ­σώ­πων, τα ο­ποί­α εί­ναι και πρέ­πει να πα­ρα­μεί­νουν ως τα κα­θ’ ύ­λην και τε­λει­ω­τι­κώς αρ­μό­δια, α­πό πλευ­ράς ου­σί­ας αλ­λά και νο­μι­μό­τη­τας, για την δι­α­τύ­πω­ση α­ξι­ο­λο­γι­κών κρί­σε­ων ε­πί τέ­τοι­ου εί­δους προ­ϋ­πο­θέ­σε­ων.

Συ­νε­πώς, θε­ω­ρού­με ό­τι εν ό­ψει του θρη­σκευ­τι­κού και ει­δι­κώ­τε­ρα σω­τη­ρι­ο­λο­γι­κού προ­ο­ρι­σμού, αλ­λά και της ε­σω­τε­ρι­κής αυ­το­νο­μί­ας της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος, που έ­χει και νο­μο­θε­τι­κώς α­να­γνω­ρι­σθή ως «θεί­ον κα­θί­δρυ­μα» (άρ­θρο 1 παρ. 1 ν. 590/1977), υ­φί­σταν­ται σο­βα­ροί λό­γοι να πα­ρα­μεί­νει ως εί­χε εξ αρ­χής το άρ­θρο 14 του ν. 2190/1994 και να μην υ­πα­χθούν τα νο­μι­κά πρό­σω­πα της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος στο πε­δί­ο ε­φαρ­μο­γής του ν. 2190/1994 ως προς τον τρό­πο ε­πι­λο­γής, τα αρ­μό­δια όρ­γα­να α­ξι­ο­λό­γη­σης και τα προ­σόν­τα ε­πι­λο­γής προ­σω­πι­κού τους. Ει­δάλ­λως, τυ­χόν τρο­πο­ποί­η­ση θα α­πο­τε­λεί, με­τα­ξύ άλ­λων, και μο­νο­με­ρή τρο­πο­ποί­η­ση του Κα­τα­στα­τι­κού Χάρ­τη της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος χω­ρίς προ­η­γού­με­νη συ­νεν­νό­η­ση Πο­λι­τεί­ας και Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος".

Τα κρατικά (;) αυτοκίνητα

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εκφράζει και την θέση της Ιεράς Συνόδου αναφορικά με τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για τα κρατικά αυτοκίνητα. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά θα υπάρχει πρόβλεψη να παραχωρείται κρατικό αυτοκίνητο στον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο. Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση θέτει περιορισμούς στους Μητροπολίτες να χρησιμοποιούν αυτοκίνητα όχι μεγαλύτερου κυβισμού των 1.400κ.ε. . Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι δεν προβλέπεται - όπως άλλωστε ισχύει και σήμερα- η διάθεση κρατικών αυτοκινήτων σε μητροπολίτες. Όποτε η πρόβλεψη του νομοσχεδίου αφορά τα αυτοκίνητα που αγοράζουν οι Μητροπόλεις, με δικά τους έξοδα.

Ο κ. Ιερώνυμος ξεκαθαρίζει ότι δεν επιθυμεί να του διατεθεί κρατικό αυτοκίνητο και χαρακτη- ρίζει "μη ρεαλιστικό" τον περιορισμό των 1.400 κ.ε. που προβλέπεται στο σχέδιο για τα αυτοκίνητα των Μητροπολιτών. Υπενθυμίζει ότι οι Μητροπολίτες, που δεν ζουν στο κέντρο των Αθηνών, καλούνται να διανύσουν, πολλές φορές, μεγάλες αποστάσεις στις επαρχίες τους αλλά και προς την Αθήνα προκειμένου να συμμετέχουν στα διοικητικά όργανα της Ελλαδικής Εκκλησίας.

"Εν κα­τα­κλεί­δι, πα­ρα­θέ­του­με και δύ­ο πα­ρα­τη­ρή­σεις ως προς το σχέ­διο της υ­πουρ­γι­κής α­πο­φά­σε­ως «Κα­θι­έ­ρω­ση α­νω­τά­του ο­ρί­ου κυ­βι­σμού κρα­τι­κών αυ­το­κι­νή­των και άλ­λες δι­α­τά­ξεις», στην ο­ποί­α για πρώ­τη φο­ρά, προ­βλέ­πε­ται στο άρ­θρο 2 παρ. β ό­τι με αυ­το­κί­νη­τα κυ­βι­σμού 1.600 κ.ε. της Γε­νι­κής Γραμ­μα­τεί­ας Δη­μό­σιας Δι­οι­κή­σε­ως και Η­λε­κτρο­νι­κής Δι­α­κυ­βερ­νή­σε­ως του Υ­πουρ­γεί­ου Ε­σω­τε­ρι­κών, Α­πο­κέν­τρω­σης και Η­λε­κτρο­νι­κής Δι­α­κυ­βερ­νή­σε­ως έ­χει το δι­καί­ω­μα να ε­ξυ­πη­ρε­τεί­ται (μό­νον) ο Αρ­χι­ε­πί­σκο­πος Α­θη­νών και πά­σης Ελ­λά­δος, ε­νώ κα­τά την ι­σχύ­ου­σα ως σή­με­ρα Κοι­νή Υ­πουρ­γι­κή Α­πό­φα­ση υ­π’ α­ριθμ. 543/5543/2.3.2000 (άρ­θρο 4 παρ. θ) προ­ε­βλέ­πε­το η ε­ξυ­πη­ρέ­τη­σή του, ό­πως και ό­λων των Μη­τρο­πο­λι­τών της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος, με αυ­το­κί­νη­τα των Μη­τρο­πό­λε­ών τους. Πα­ράλ­λη­λα με το σχέ­διο της νέ­ας α­πο­φά­σε­ως τί­θε­ται χα­μη­λό­τε­ρο ό­ριο κυ­βι­σμού 1400 κ.ε. για τα αυ­το­κί­νη­τα, που θα χρη­σι­μο­ποι­ούν οι λοι­ποί Μη­τρο­πο­λί­τες της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος. Πρώ­τον, α­φού σας ευ­χα­ρι­στή­σω προ­σω­πι­κώς, σας δη­λώ­νω ό­τι δεν ε­πι­θυ­μώ να χρη­σι­μο­ποι­ώ κρα­τι­κό ό­χη­μα του Υ­πουρ­γεί­ου Ε­σω­τε­ρι­κών και μά­λι­στα με­γα­λύ­τε­ρου κυ­βι­σμού α­πό των α­δελ­φών μου Μη­τρο­πο­λι­τών.

Δεύ­τε­ρον, γνω­ρί­ζε­τε α­σφα­λώς ό­τι οι Μη­τρο­πο­λί­τες δεν εί­ναι κά­τοι­κοι του κέν­τρου των Α­θη­νών, ού­τε συ­χνά­ζουν κα­θη­με­ρι­νά σε αυ­τό. Δεν μπο­ρώ λοι­πόν να μην πα­ρα­τη­ρή­σω ό­τι ο πε­ρι­ο­ρι­σμός του κυ­βι­σμού στα 1.400 κ.ε. για τους Μη­τρο­πο­λί­τες, οι ο­ποί­οι υ­πο­χρε­ούν­ται να δι­α­νύ­ουν συ­χνά με­γά­λες α­πο­στά­σεις α­πό τις α­νά την Ελ­λά­δα ε­παρ­χί­ες τους προς άλ­λες ε­παρ­χί­ες ή και εν­τός της ε­παρ­χί­ας τους αλ­λά και α­πό/προς την Α­θή­να, ό­ταν κα­λούν­ται να συμ­με­τά­σχουν στα όρ­γα­να δι­οι­κή­σε­ως της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος, εί­ναι μη ρε­α­λι­στι­κός. Ε­άν συ­νυ­πο­λο­γί­σε­τε ό­τι ή­δη στο άρ­θρο 5 του σχε­δί­ου της α­πο­φά­σε­ως προ­βλέ­πε­ται ε­ξαί­ρε­ση για τις με­τα­κι­νή­σεις «στην Πε­ρι­φέ­ρεια» ως προς τα μέ­λη της Κυ­βερ­νή­σε­ως, εί­μαι σί­γου­ρος ό­τι ε­σείς και οι συ­νερ­γά­τες σας θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σε­τε μια δεύ­τε­ρη σκέ­ψη ε­πί του ζη­τή­μα­τος".

Πηγή: Αποσπάσματος Επιστολής Αρχιεπισκόπου: http://www.amen.gr/rss.php

Δεν υπάρχουν σχόλια: