Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ δεν αποκάλεσε "ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ" τον πατριάρχη κατά τη συνάντησή του με τον πρέσβη της Τουρκίας

Ρώμη- Ο Πάπας Βενέδικτος ο Δέκατος Έκτος έκανε δεκτό τον νέο πρέσβη της Τουρκίας παρά το Βατικανό, Κενάν Γκιουρσόϊ, ο οποίος του επέδωσε επίσημα τα διαπιστευτήριά του. Ο Ποντίφικας αναφέρθηκε στη φιλανθρωπική δράση της καθολικής εκκλησίας στην Τουρκία και ειδικότερα στα δυο νοσοκομεία, που διατηρεί στην Κωνσταντινούπολη.
Ο πνευματικός πατέρας των ρωμαιοκαθολικών πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η Καθολική Εκκλησία περιμένει να αναγνωρισθεί στην Τουρκία και το νομικό πλαίσιο. Κάτι που θα βοηθήσει στην επίτευξη της πλήρους θρησκευτικής ελευθερίας». Οι σχολιαστές δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι στη συγκεκριμένη χώρα, οι καθολικοί, δεν διαθέτοντας νομική υπόσταση, δεν μπορούν να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία, ούτε έχουν τη δυνατότητα να συντηρήσουν εκείνη, που ήδη διαθέτουν, ούτε επίσης να ανανεώσουν το προσωπικό τους.Η εφημερίδα της Ρώμης «Ιλ Μεσσατζέρο», προσθέτει ακόμη ότι, σχετικά πάντα με το θέμα της ελλειμματικής θρησκευτικής ελευθερίας, «είναι σαφώς σημαντικό ότι ο Πάπας αναφέρθηκε απευθυνόμενος στον νέο πρέσβη της Τουρκίας, στη συνάντηση που είχε στο Φανάρι, το 2006, με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο».

Ο ιταλικός Τύπος υπενθυμίζει ότι ο τίτλος του Πατριάρχη δεν αναγνωρίζεται από το τουρκικό κράτος. Χρησιμοποιήθηκε, όμως, από τον Ποντίφικα έστω και αν δεν συνοδευόταν από το επίθετο «Οικουμενικός».

Ο πρέσβης Κενάν Γκιουρσόϊ, από την πλευρά του, υπογράμμισε τις άριστες σχέσεις της χώρας του με το Βατικανό, στάθηκε στον ρόλο της Τουρκίας «ως γέφυρας μεταξύ Ανατολής και Δύσης» και κατέληξε τονίζοντας ότι «η Τουρκία επιθυμεί να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: