Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Η Εκκλησία της Ελλάδος ζητά το 23,8 εκατ. Ευρώ από ΕΤΕ ποσό που αντιστοιχεί στο μέρισμα της



Η αρνητική απάντηση της κυβέρνησης και της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) στο αίτημα της Ιεράς Συνόδου να λάβει μέρος εκπρόσωπος της Εκκλησίας στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας προκάλεσε χθες έκτακτη συνέντευξη Τύπου του διευθυντή των Οικονομικών Υπηρεσιών της Ιεράς Συνόδου, Αντώνη Ζαμπέλη...

Ενόψει της σημερινής σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης της Εθνικής Τράπεζας, που μεταξύ άλλων πρόκειται να εκλέξει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, με απόφασή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έστειλε υπόμνημα στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Μεταξύ άλλων ζητάει την καταβολή 23,8 εκατομμυρίων ευρώ ως μέρισμα, ενώ τα μέλη της Ιεράς Συνόδου επιμένουν και στην εκπροσώπηση της Εκκλησίας στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με το υπόμνημα, οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας ζητούν την καταβολή προμερίσματος 2 ευρώ ανά μετοχή για το κεφάλαιο που διαθέτει στην Εθνική Τράπεζα, το οποίο φτάνει τα 9.300.000 μετοχές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στο υπόμνημα, η Μητρόπολη Ιωαννίνων μέσω των κληροδοτημάτων διαθέτει 2.300.000 μετοχές και η Μητρόπολη Ηλείας 300.000 μετοχές.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν μετά την αρνητική απάντηση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών μέσω της Εθνικής Τράπεζας στο αίτημα της Εκκλησίας να έχει εκπρόσωπο στο νέο διοικητικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με το κείμενο του υπομνήματος, «η Εκκλησία της Ελλάδος λόγω της δεσπόζουσας θέσεώς της στη μετοχική σύνθεση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και πιστεύοντας ότι εκφράζει την πλειοψηφία των ασφαλιστικών ταμείων, των κοινωφελών ιδρυμάτων και των σωματείων που προσδοκούν τη διανομή μερίσματος από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για την ευόδωση των κοινωφελών σκοπών τους, απαιτεί και παρακαλεί όλους τους μετόχους που έχουν το μέγιστο έννομο συμφέρον, να απαιτήσουν» στη Γενική Συνέλευση που επρόκειτο να γίνει σήμερα, μεταξύ άλλων:

- Τη διανομή του μερίσματος που προβλέπει ο νόμος.

- Την αποχώρηση της ΕΤΕ από το χρηματοδοτικό πακέτο των 28 δισ. ευρώ.

- Την εκλογή τριών ακόμη μελών στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, ζητώντας εμμέσως την εκπροσώπηση της Εκκλησίας. Οπως αναφέρεται στο υπόμνημα, ο εκάστοτε μητροπολίτης Ιωαννίνων συμμετέχει στο Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας ως εκπρόσωπος των κληροδοτημάτων των Ιωαννίνων που υπήρξαν εκ των ιδρυτών της τράπεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: